Likabehandlingsprincipen – juridisk princip för att förhindra maktmissbruk

Likhetsprincipen (som även kallas likabehandlingsprincipen eller likställighetsprincipen) är en associationsrättslig grundprincip som innebär att varje medlem i en association ska behandlas lika. I egenskap av grundprincip gäller den således för föreningar, aktiebolag och kommuner etc.

Likabehandlingsprincipen i föreningar

Enligt praxis från Högsta domstolen ska likhetsprincipen förstås att medlemmar inte får behandlas olika om det inte finns sakliga skäl. (NJA 1977 s. 393), vilket syftar till att ge skydd mot felaktiga och ogrundade beslut. Hallqvists Advokatbyrå.

Så bryter BBS Styrelsen mot likabehandlingsprincipen

Ett aktuellt exempel på hur BBS-Styrens bryter mot Likhetsprincipen är behandlingen av arrendatorer. Den kritiske medlemmen riskerar att bli uppsagd som hämndaktion medan den som är medgörlig får behålla sitt arrende. Denna form av särbehandling är i strid mot likabehandlingsprincipen:

”Syftet med likhetsprincipen är att förhindra att styrelsen, eller en majoritet av medlemmar, i en förening missgynnar eller särbehandlar en minoritet.” – Hallqvists Advokatbyrå.

”Likabehandlingsprincipen ska tillämpas strikt och normtillämpningen ska vara likformig. – Stefan Lindskog, Ideella föreningar. (2023, Version 1, JUNO), sid. 65.

Vidare har det sätt som BBS-styrelsen hanterar arrendeavtalen urartat i maktmissbruk, vilket också är i direkt strid mot Likhetsprincipen, som syftar till att förhindra maktmissbruk.

”Likabehandlingsprincipen är en juridiskt tillämpbar princip som gäller för att hindra maktmissbruk inom en förening.” Hallqvists Advokatbyrå.

Slutsats

BBS behöver en styrelse om värnar om likabehandlingsprincipen. Anna Ekbergs vallöften om förändring var bara tomma ord som ledde ingenstans.

Läs mer

Comments are closed.

Powered by WordPress.com.

Up ↑

Upptäck mer från Brännö By och Samfällighet

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa